Schubz – Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă : Avem castori harnici pe Ghimbășel? Avem. Chiar și o fotografie cu una din „lucrările” lor surprinsă pe malul Ghimbășelului.

0
76

Castorul este supranumit „inginerul ecosistemelor” pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de suprafețe naturale, unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climei și secetelor prelungite. Deși la prima vedere, barajele și canalele create de castori par să incomodeze, acestea măresc capacitatea de stocare a apei și produc o scurgere mai lentă a apei.

Castorul aduce cu sine multiple beneficii:

Pescarii sunt printre primii care observă rolul benefic al castorilor. În zonele locuite de ei, peștele se înmulțește.
Prin barajele pe care le construiesc, castorii contribuie la purificarea și filtrarea apei, îmbunătățindu-i calitatea.
Creează zone umede, suprafețe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană și adăpost pentru alte specii: păsări, pești, insecte, amfibieni.
Încurajează dezvoltarea lăstarilor tineri de specii lemnoase și determină întinerirea vegetației, creând condiții favorabile pentru arbori noi.
În caz de furtuni sau ploi abundente, se reduce riscul de inundații, în zonele în care acesta există.
În perioadele de secetă, apa care se eliberează mai lent din barajele castorilor va permite un flux constant de apă, inclusiv în pâraiele care în ultimii ani se usucă. (Sursă informații: https://www.carpathia.org/ro/castorii-mituri-si-realitati/)
Sunt multe de spus despre acest inginer iscusit al naturii, deci fii cu ochii pe pagina noastră pentru a afla și mai multe informații despre cum trăiesc, ce mânâncă, cum arată viața lor de familie și multe altele. Până la următorul episod despre castor, aruncă o privire pe malul Ghimbășelului, iar dacă găsești urme de castor, ne-am bucura să le împărtășești cu noi în comentarii.

📷 Florentina Florescu, Pexels.com

Proiectul „Ghimbășelul, un râu care unește comunitatea” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl Romania, în parteneriat cu Mai Mult Verde și Asociația pentru Relații Comunitare.

Proiect derulat de derulat de Mioritics în parteneriat cu Asociatia Rosenau Turism și Clusterul Comunitar de Economie Socială.

Mai multe despre proiect:

Apă, gunoi, pădure, comunitate

 

Lasă un răspuns