Povestea Palincăriei Transilvania începea în 2014, odată cu dorinţa a două familii – Asan-Mic şi Guiman – de a păstra tradiţia şi gustul desăvârşit al distilatelor româneşti. Situată în Râşnov, între două impunătoare şi vechi edificii – Cetatea Râşnovului şi Castelul Bran -, palincăria se află chiar la poarta de intrare în Transilvania. Şi este ea însăşi o uşă deschisă către gusturi şi arome care îmbată – nu neapărat la propriu – simţurile.
„Palincăria Transilvania este un proiect de suflet, în care noi credem foarte mult. Credem în povestea lucrului făcut cu pasiune şi măiestrie. Backgroundul fiecărui membru de familie implicat în acest proiect, fie direct, fie drept consultant, este divers – de la înaltă carieră militară până la (experienţă în – n. red.) domenii precum economie, marketing, medicină sau artistic“, spune Virgil Asan-Mic, unul dintre „scriitorii“ acestei poveşti.
Familiile Asan-Mic şi Guiman sunt legate de peste trei decenii de prietenie, dar şi de o pasiune comună pentru licoarea căreia i-au adus fel şi fel de inovaţii. La Palincăria Transilvania, din judeţul Braşov, se produc tradiţional, la foc cu lemne, doar distilate din fructe. Merele şi prunele se află în rolul principal, ele provenind din livezile proprii, dar nu sunt singurele fructe valorificate. Tot ce poate oferi Transilvania este introdus în procesare: struguri, caise, gutui, cireşe, vişine, căpşune, piersici, scoruşe negre sau cireşe amare – toate îşi găsesc forma delicată în sticlele cu eticheta palincăriei.